Založ si blog

Oddanosť a láska k Ahl ul-Bayt (a. s. )

167312_166087656769989_144150522297036_404728_802384_nŠítske a sunitské tradície ustanovujú, že láska nás chráni pred otroctvom vlastných túžob a Satana.  Je to kvôli tomu, že láska povznesenej osobnosti spôsobuje, že milujeme jeho priateľov a nenávidíme jeho nepriateľov.  Priateľstvo so Satanom a nasledovanie vlastných zlých túžob sú dve najväčšie prekážky lásky človeka k Bohu (swt.) a lásky k Ahl ul-Bayt (a.s.).

 

Keď Boh dá, nasledovníci Aliho (a.s.), skrze požehnania jeho lásky, sa budú strániť Satanovej cesty.  Preto, láska k Ahl ul-Bayt chráni človeka pred zlom a spôsobuje, že sa stáva citlivým na hriechy.  Za účelom vysvetlenia tejto myšlienky nasleduje niekoľko tradícií:

 

Láska spôsobuje u človeka ustálenosť, pevnosť a vytrvalosť

 

Imam Muhammad Baqir (a.s.) povedal,
“Komukoľvek bola Bohom udelená do jeho srdca láska k Alimu (a.s.), dotyčný nemá tendenciu kolísať na svojej ceste a stane sa ustáleným (na ceste Boha), a tak isto čo sa iných záležitostí týka.“  (Bihār al-Anwār)

 

Svedectvo Jabir Ibn Abdullah Ansariho (r.a.)
Hazrat Jabir Ibn Abdullah Ansari (r.a.) hovorí:  Ak je prvý krok ľudí cítiacich lásku k Ahl ul-Bayt (a.s.) zlým smerom kvôli nadbytku hriechov, ich ďalší krok je vedený smerom správnym (ušľachtilosťou) ich lásky.   (Safinat’ul-Bihār)

 

Anjeli prosia o odpustenie pre Aliho (a.s.) prívržencov

 

Podľa tradícií Ahl ul-Bayt (a.s.), je dané, že dokonca aj anjeli prosia odpustenie (v mene) Aliho (a.s.) nasledovníkov.  Za týmto účelom je citovaný Bihār al-Anwār zo sunitských zdrojov.  Svätý Prorok povedal:

„Allah stvoril sedemdesiat tisíc anjelov zo svetla tváre Aliho Ibn Abi Taliba.  Títo anjeli budú pokračovať v žiadaní milosti (v jeho mene pre jeho oddaných) až do Súdneho dňa.“

 

Oddanosť Alimu (a.s.) zničí naše hriechy

 

Láska a oddanosť Alimu (a.s.) zničí hriechy človeka.  Túto skutočnosť podporujú mnohé správy.

Bihār al-Anwār obsahuje túto tradíciu spojenú so Svätým Prorokom (a.s.) od Ibn Abbasa (r.a.):

„Láska k Alimu (a.s.) skonzumuje hriechy tak, ako oheň skonzumuje drevo.“

Existuje perzská báseň Qata, ktorá sumarizuje diskusiu nasledovne:

Láska k Alimu (a.s.) odstráni temnotu v srdci tak, ako mesiac a hviezdy osvetľujú noc.  Spása človeka závisí na láske k nemu, nie na skutkoch uctievania.“

Avšak jeho oddaní sa samozrejme musia spoliehať na Milosrdného (Boha).  Nemali by sme sa uspokojiť s oddanosťou a zabúdať na Allaha (swt.).

 

Ťažkosti a nešťastia anulujú hriechy

 

Všemocný Allah (swt.) uvalí ťažkosti a zošle nešťastia na hriešnych ľudí z nasledovníkov Ahl ul-Bayt (a.s.).  Je to preto, lebo si želá očistiť ich od hriechov tak, aby nepodliehali trestu po smrti (ktorý je trvácnejší a intenzívnejší, ako trest na tomto svete).  Keď je hriechov viac, dotyčný má ťažkú smrť, a ak je hriechov ešte stále priveľa, dotyčný podstúpi trest v Barzakhu (hrobe) až do Súdneho dňa.

 

V tradíciách sa uvádza, že ak sa hriešnik ani po tom všetkom neočistil a svoje hriechy si neodpykal, pretože hriechov je veľké množstvo, bude internovaný do Pekelného ohňa, až kým nenahradí všetky hriechy, ktoré spáchal.  Oddaný Ahl ul-Bayt (a.s.) neostáva v Pekle naveky.  Večný trest je iba pre neveriacich (kriminálnikov, polyteistov, zločincov, resp. ľudí priečiacich sa Božím zákonom) a nepriateľov Ahl ul-Bayt (a.s.).

 

Odmena je priamo proporčná intenzite lásky

 

Intenzita oddanosti je priamo úmerná odpusteniu hriechov.  Ak je lásky viac, intervencia je ľahká a rýchla.  Dokonca aj bolestivé momenty smrti sú pretransformované na komfort s pomocou Ahlul Bayt (a.s.).  V roku 173 A.H. zomrel básnik menom Sayyid Himyari.  Bol oddaným stúpencom Aliho (a.s.) a skomponoval chválospev Qasida ohľadom každej cnosti tejto povznesenej osobnosti.  Kedykoľvek sa odohrávalo zhromaždenie za účelom uctenia si Ahl ul-Bayt (a.s.), vždy recitoval jednu zo svojich básní.  Spomínajú ho rôzne šítske a sunitské knihy ako napr. Al-Ghadīr (obj.3), Kitab Aghani, Manaqib Sarwari, Kashful Ghumma, Amāli of Shaikh Sadūq, Basharatul Mustafa a Rijāl Kashi.  Nasleduje podstata zázraku ktorý sa udial v čase jeho smrti:

 

Sayyid bol veľmi pekný a férový muž.  V čase jeho smrti bol obklopený ľuďmi.  Medzi nimi boli aj tí, ktorí oponovali šítom.  Sayyidov stav sa zhoršoval, až sa odrazu na jeho tvári objavil čierny flek.  Škvrna sa rozšírila po celej tvári, až bola tvár celá čierna ako uhlie.  Jeho odporcovia sa potešili, keď videli Sayyidov zármutok.  Bolesť spôsobila, že stratil vedomie.  Keď znova nabral vedomie, otočil sa k Najaf al-Ashrafovi a zvolal: “Ó, Amir ul-Mu’minīn ‘Ali (a.s.).  Ó, centrum nádejí beznádejných.  Takto jednáš so svojimi oddanými?“  Zopakoval túto frázu ešte dvakrát.  Len čo dokončil svoju naliehavú prosbu, na jeho tvári sa objavila biela škvrna, rozšírila sa na celú tvár a tá čoskoro opäť žiarila ako mesiac v splne.  Sayyid bol naplnený radosťou a bez pripravenia odrecitoval nasledujúcu báseň:

 

„Kto povedal, že Ali (a.s.) nedokáže zachrániť svojich nasledovníkov, klamal.  Prisahám pri mojom Stvoriteľovi Všemohúcom, že som vstúpil do Raja od hriechov očistený.  Táto dobrá správa je pre tých, ktorý sú oddaní Alimu (a.s.) až do svojej smrti.  A po ňom uctievajte jedenásť potomkov, ktorí sú Imámovia.“ (A 12 Mahdíov a.s.).

 

Po odrecitovaní dosvedčil, že niet iného Boha okrem Allaha (swt.) a v Proroctvo Svätého Proroka Mohammeda (a.s.), zavrel oči a odišiel z tohto sveta.

 

Zlé túžby sú bariéry oddanosti

 

Niekedy túžba po veciach tohto sveta a jeho materiálny komfort môže znížiť lásku k Ahl ul-Bayt (a.s.) v srdci človeka.  Nadbytok túžob môže dokonca človeka zbaviť lásky k Ahl ul-Bayt (a.s.).  Taký človek v čase svojej smrti zjavne nezažije zásah materiálna, ktoré uctieval a bude nešťastný, že stratil lásku a následne intervenciu Ahl ul-Bayt (a.s.) na jeho záchranu pred bolestivou smrťou.

 

Perzské príslovie

 

„Tí, ktorí veria, by mali zdokonaliť svoju lásku k Ahl ul-Bayt (a.s.) vo svojich srdciach.“  Z toho je možné vyvodiť, že človek by mal zo svojho srdca odstrániť všetky ostatné prebytočné predmety svojej túžby, a obzvlášť sa strániť veľkých hriechov, aby Insha Allah bol v bezpečí pred strašnou smrťou a horormi Onoho sveta.

Materiálna civilizácia, morálna civilizácia a Boj/Snaženie

16.11.2014

Pravdou je, že existuje veľký zmätok ohľadom materiálneho rozvoja človeka a morálneho rozvoja človeka. Preto je každý materiálne rozvinutý človek označovaný za morálne rozvinutého. A to je prostredníctvom zmiešania materiálnej civilizácie s morálnou civilizáciou; považujúc ich za jedno pre každý národ. Toto je falošné vyváženie a falošný štandard. Inak by [...]

Civilizovaný materiálny rozvoj a úspech spirituálny

04.11.2014

Človek je stvorený, aby poznal Allaha Všemohúceho: {A džinov a ľudí sme jedine preto stvorili, aby Ma uctievali}[1] To znamená, aby Ma mohli poznať. Pretože uctievame, aby sme poznali. Ba niet dobra v uctievaní, ktoré nedostane uctievajúceho bližšie k Allahovi, čo následne zvyšuje jeho poznanie Allaha, Všemohúceho. Inými slovami, človek je stvorený za účelom [...]

Ako človek spozná Mistodržiteľa/Zástupcu Boha na Jeho Zemi v každej epoche

03.11.2014

Najdôležitejšia cesta, ktorou spoznať nástupcu Boha na Jeho Zemi je: Prvá cesta: Ktorou Anjeli spoznali Adama, Požehnania a Mier s Ním, a tou je Zmienenie sa, pretože Allah, Slávny, Všemohúci, sa zmienil o Adamovi, Požehnania a Mier s Ním, a že je Jeho Miestodržiteľ na Jeho Zemi; {Hľa, Pán tvoj k anjelom prehovoril: “Umiestním na zemi zástupcu!” I povedali: “Chceš [...]

SR Požiar Osada Stropkov Situácia Mimoriadna POX

Polícia začala v súvislosti s požiarom v Stropkove trestné stíhanie

19.04.2024 17:17

Po požiari, ktorý zničil deväť obydlí, ostalo bez strechy nad hlavou 49 tamojších obyvateľov, z nich 29 detí.

Ukrajinskí vojaci ďakujú Slovákom za zbierku na muníciu

Zbierka na muníciu raketovo rastie. Ďakujeme, bratia Slováci, odkazujú ukrajinskí vojaci z frontu

19.04.2024 16:30

Ciieľ bol najskôr vyzbierať jeden milión eur. Vzhľadom na obrovský ohlas a ochotu posielať peniaze obrancom, je zbierka bez finančného a časového limitu.

SR prezidentka kultúra predstavitelia prijatie BAX

Čaputová: Akékoľvek snahy ovládať kultúru sú prejavom nekultúrnosti

19.04.2024 15:31

Štát má vytvárať predpoklady a podmienky pre kultúru a nie ju politicky ovládať, vyhlásila prezidentka.

Irán / vlajka / zástava /

Iránsky konzulát v Paríži obkľúčila polícia. Muž sa tam vyhrážal, že sa vyhodí do povetria

19.04.2024 15:01, aktualizované: 15:20

Muža polícia zadržala. Zásahová jednotka ho prehľadala a žiadne výbušniny u neho nenašla.

Juraj Kula

Dnes stojíme na križovatke pravdy a lží. Ten, kto si je istý, že dostane vodu, necíti smäd. helper313.wordpress.com/ youtube.com/user/sosentimentom

Štatistiky blogu

Počet článkov: 28
Celková čítanosť: 77985x
Priemerná čítanosť článkov: 2785x

Autor blogu

Kategórie