Shaytan/Satan a jeho formy

21. októbra 2014, Juraj Kula, Spoločnosť

Slovo Shaytan je odvodené od základu (شطن) a (شطان), to znamená “nečistý a nízky.” Shaytan odkazuje na ktorúkoľvek Bytosť, ktorá je odmietajúca Boha – bez ohľadu, či je spomedzi ľudí, džinov alebo zvierat. Tiež to môže znamenať “zlomyselná duša,” ktorá je vzdialená od Allaha (swt.) a Pravdy; môžeme si všimnúť, že všetky tieto významy sa vracajú k jedinému spoločnému prvku.

Je potrebné poznamenať, že Shaytan je ‘všeobecné podstatné meno,’ zatiaľ čo Iblis je ‘vlastné podstatné meno.’ Inými slovami každá škodlivá, odchýlená a poslušnosť odmietajúca bytosť, či už človek, alebo nie, je pomenovaná ako Shaytan. Iblis je meno Shaytana, ktorý oklamal Adama a dokonca v súčasnosti, spolu so svojimi jednotkami a vojskami, číha v pasci pripravenej pre človeka.

Z výskytu tohoto slova v Koráne môže byť usúdené, že slovo Shaytan sa používa na označovanie škodlivej bytosti – ktorá sa odklonila zo správnej cesty a vydala sa na misiu ničiť ostatných; entita, ktorá sa pokúša vytvoriť rozdelenie, spory a korupciu, presne ako v Súre Al-Má’ida, Verš 91,
“Satan chce medzi vami podnietiť pomocou vína a hry hlboké nepriateľstvo a nenávisť”

Celý článok