Založ si blog

Stráženie samého seba (Ri’ayah)

Ten, kto ochraňuje svoje srdce pred nedbalosťou, chráni sa pred túžbami a stráži svoj intelekt pred ignoranciou, bude prijatý do spoločnosti ostražitých.  Potom ten, ktorý bráni svoje vedomosti pred rozmarmi, svoju vieru pred inováciami a svoj majetok pred zakázaným, je medzi spravodlivými.

Boží Posol povedal, “Je povinnosťou každého muslima, muža a ženy, hľadať poznanie,” to znamená poznanie seba.  Preto je nevyhnutné, aby jedného osobnosť v každom stave vyjadrovala vďačnosť alebo ponúkala svoje ospravedlnenie pre nedostatok vďačnosti.  Ak to Boh prijíme, predstavuje to náklonnosť k nemu, a ak nie, predstavuje to voči nemu spravodlivosť.  Je nevyhnutné, aby každá ľudská osobnosť pracovala (riadila sa tým, čo poznala), aby mohla uspieť vo svojich činoch podrobenia sa, a aby sa pre vlastnú ochranu stránila páchania škody.

Základ toho všetkého je poznanie absolútnej potreby a závislosti na Bohu, ostražitosť a poslušnosť.  Kľúčom k tomu je postúpenie tvojich záležitostí Bohu, prestrihnutie očakávaní pamätaním na smrť a uvedomenie si, že stojíš v prítomnosti Vše-Podmaňujúceho.  To ti poskytne odpočinok od uväznenia, záchranu pred nepriateľom a mier pre vlastné ja.  Prostriedok k úprimnosti v podrobení sa je harmónia a koreňom toho je uvažovať o živote akoby bol dlhý ako jeden deň.

Boží Posol povedal, “Tento svet trvá sotva hodinu, tak ju preži v poslušnosti voči Bohu.”  Dverami k tomu všetkému je vždy stiahnúť sa zo sveta spôsobom konštantnej úvahy.  Prostriedok k tomuto stiahnutiu sa je spokojnosť a opustenie existenčných záležitostí, ktoré sa ťa netýkajú.  Prostriedok k úvahám je prázdnota (bytie bez túžob) a podpora prázdnoty je abstinencia.  Zavŕšenie abstinencie je opatrnosť a dverami k opatrnosti je strach.  Dôkaz strachu je glorifikácia Boha, úprimná oddanosť v riadení sa Jeho príkazmi zo strachu a z opatrnosti a zdržiavanie sa zakázaného; a sprievodca k tomuto je poznanie.  Všemohúci povedal:

إِنَّمَا يَخْشَى اللَّهَ مِنْ عِبَادِهِ الْعُلَمَاء

A obávajú sa Boha zo služobníkov Jeho tí najmúdrejší (35:28)

Materiálna civilizácia, morálna civilizácia a Boj/Snaženie

16.11.2014

Pravdou je, že existuje veľký zmätok ohľadom materiálneho rozvoja človeka a morálneho rozvoja človeka. Preto je každý materiálne rozvinutý človek označovaný za morálne rozvinutého. A to je prostredníctvom zmiešania materiálnej civilizácie s morálnou civilizáciou; považujúc ich za jedno pre každý národ. Toto je falošné vyváženie a falošný štandard. Inak by [...]

Civilizovaný materiálny rozvoj a úspech spirituálny

04.11.2014

Človek je stvorený, aby poznal Allaha Všemohúceho: {A džinov a ľudí sme jedine preto stvorili, aby Ma uctievali}[1] To znamená, aby Ma mohli poznať. Pretože uctievame, aby sme poznali. Ba niet dobra v uctievaní, ktoré nedostane uctievajúceho bližšie k Allahovi, čo následne zvyšuje jeho poznanie Allaha, Všemohúceho. Inými slovami, človek je stvorený za účelom [...]

Ako človek spozná Mistodržiteľa/Zástupcu Boha na Jeho Zemi v každej epoche

03.11.2014

Najdôležitejšia cesta, ktorou spoznať nástupcu Boha na Jeho Zemi je: Prvá cesta: Ktorou Anjeli spoznali Adama, Požehnania a Mier s Ním, a tou je Zmienenie sa, pretože Allah, Slávny, Všemohúci, sa zmienil o Adamovi, Požehnania a Mier s Ním, a že je Jeho Miestodržiteľ na Jeho Zemi; {Hľa, Pán tvoj k anjelom prehovoril: “Umiestním na zemi zástupcu!” I povedali: “Chceš [...]

HIMARS

USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd, vybavenie však zrejme nedorazí niekoľko rokov

26.04.2024 21:43

Na dodanie materiálu si však budú musieť Ukrajinci počkať, lebo proces jeho obstarávania je len na začiatku.

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

Juraj Kula

Dnes stojíme na križovatke pravdy a lží. Ten, kto si je istý, že dostane vodu, necíti smäd. helper313.wordpress.com/ youtube.com/user/sosentimentom

Štatistiky blogu

Počet článkov: 28
Celková čítanosť: 78042x
Priemerná čítanosť článkov: 2787x

Autor blogu

Kategórie